Fakta om Nigeria nigeria

Nigeria er det mest folkerige land i Afrika og har en befolkning, der er sammensat af mange etniske grupper. Landet er rigt på naturressourcer, men er karakteriseret af mange års omfattende korruption. Nigeria blev erklæret uafhængig fra Storbritannien 1. oktober 1960.

Den sydlige del af Nigeria består af lavland med tropisk klima og regnskov, hvor den nordlige del består af sletter med savanne. 1Nigeria MapLandet har betydelige olie- og gasressourcer – midlertidig har udvindingen af olie medført store og alvorlige miljøproblemer. Desuden kæmper Nigeria med eskalerende afskovning og ørkendannelse i den nordlige del af landet. Oliepenge fosser ind i statskassen, men de fosser også ud igen og UNDP anslår at 70 % af befolkningen er under fattigdomsgrænsen. Pengene i Nigeria havner ofte i de forkerte hænder, inflationen er tocifret. Ødselt overforbrug finder sted side om side med fattigdom.

 

styret nigeria1

Regering: Nigeria er en føderal republik, hvor præsidenten er stats- og regeringschef og øverstkommanderende for hæren. På trods af at demokratiet i landet blev styrket da militærdiktaturet faldt i 1999, regnes Nigeria fortsat som et autoritært styret land. Korruption præger store dele af samfundet. Der er store politiske, etniske og religiøse modsætninger i landet, som har over 250 forskellige befolkningsgrupper. Uenigheder er særligt knyttet til kontrol af ressourcer, og politisk indflydelse    .

 

Indbygger: Der er anslået, at der i Nigeria er 174.507.539 indbyggere (2013) – indbyggertallet er fra 2006 steget fra 140.003.542.

Areal: 923.768 km2 hvor 1,4 % er vand.

Valuta: Naira (100 Naira = 3,53 DKK eller 100 DKK = 2.832,86 Naira). Naire’en blev indført 1/1 1973 og afløste pund.

Officielle sprog: Engelsk; andre sprog er Ibibio, Annang, Igbo og Oron. Ibibio er det officielle sprog i Akwa Ibom, som sammen med det nært beslægtede Efik tales af 3.5000.000

Største by er Lagos med 21 mio. indbyggere – en af verdens største byer. Præges af mangel og trængsel, forurenet vand og luft, vandbårne sygdomme, slum og trafikalt kaos. HIV og AIDS breder sig, dog ikke så meget som i andre afrikanske lande.  Lagos har den største nationalpark i Nigeria, hvor der er smukt landskab og man kan se dyr som aber, chimpanser og flodheste.

 

Delstater:  Siden 1996 Nigeria_politicaler Nigeria delt i 36 delstater og et føderalt territorium, hovedstaten Abuja.
Disse er inddelt i 774 lokale myndigheder (Local Government Areas).

 

medier1

 

Massemedier: Daily Times (oprettet i 1925) blev overtaget af regeringen i 1970erne, men efter dårlige resultater privatiseredes avisen i 2004 og blev genlanceret i 2006. Andre store aviser er National Concord med et oplæg på ca. 200.000 og Nigerian Observer med et oplæg på ca. 150.000. Federal Radio Corporation of Nigeria (FRCN) kontrolleres af den føderale regering, og sendes af den føderale regering, inddelt i 5 zoner hvor der sendes på engelsk og 15 andres sprog. Nigerian Television Authority er også statslig kontrolleret og har ansvar for alle tv-programmer i landet, med sendere i samtlige delstater.
Boko Haram opstod i 2002 fra en militant islamistisk terrorgruppe under ledelse af Akubakar Shekau. Organisationen udgør en stor trussel mod befolkningens sikkerhed og er mest eksisterende i det nordlige Nigeria. Boko Haram har mellem 7.000 og 10.000 medlemmer og er i konflikt med både regeringen og de kristne i landet. Lokalbefolkningen kalder organisationens medlemmer for talibaner.
Egusi+Pounded-yam+chicken-1024x757

Nationalretten i Nigeria er ”pounded yam” – yam er nærmest en stor kartoffel eller roe – den serveres for det meste moset.
Hvilket man så spiser med fingrene sammen med kød eller fisk.
I det meste af Afrika er det mest almindeligt at spise kylling og ris – eller kylling og pomfritter.

 

Storfamilier er normen i Nigeria! Bedsteforældre, fætre, tanter, onkler, søstre, brødre og svigerforældre – alle arbejder sammen som en enkelt enhed. Familieforhold er styret af anciennitet og hierarki. Familiens omdømme er påvirket af dens adfærd.

Børn: I Nigeria er det et statussymbol at have mange børn. Som eksempel: Selv om en stor familie er en større økonomisk belastning, så har mange familier i den østlige del af Nigeria 10 eller flere børn. Den nationale frugtbarheds rate er anslået til at være 6,31 børn pr. kvinde i 2006. Fødselsraten var 43,26 børn pr. 1.000 indbyggere, mens dødsraten var 12 pr. 1.000 indbyggere. børn1Dog var børnedødeligheden på 72,6 døde pr. 1.000 levende fødte på grund af de dårlige medicinske faciliteter og fattigdommen af de fleste nigerianere.
Nigerianske familier bruger ofte ordet onkel både til familiære og ikke familiære mænd. Dette er også gældende for kvinder, hvor man kalder kvinden for tante, selv om de ikke er familie relateret.
Kvinder over 45 bliver ofte kald for ”Mommy” og mænd over 50 ofte kaldt for ”Daddy”.  Mennesker med høj social status lige meget alder, bliver kaldt ”Sir” or ”Madam” på grund af de traditionelle kulturelle forskelle overfor ældre og folk med højere status, hvilket er meget vigtig for de fleste nigerianere.

 

Naira-notes1Leveomkostninger: Det er meget dyrt at leve i Nigeria. For eksempel koster 1 kg mælk ca. 44,04 danske kroner, hvorimod 1 liter sødmælk i Danmark koster ca. 8 danske kroner.
Se flere priseksempler her: Priser på dagligvarer

 

Årstide1courbe_cr: Der er to markante årstider I Nigeria: regntiden, fra april til oktober, og den tørre sæson, november til marts.
Sydpå vil temperaturen ligge på omkring 37° C.
Marts og april er varmest med op til 45° C

 

Religioreligionn: Der er en næsten ligelig fordeling mellem muslimer og kristne.
Kristendommen er dog dominerende i Sydnigeria, hvor ca. 40% af befolkningen er katolikker, protestanter eller tilhører lokale nigerianske kirkesamfund.
Et mindretal i befolkningen praktiserer de traditionelle religioner, hvor forfædre og ånder spiller en stor rolle.

 

Skolegang: Der er ikke skole- eller undervisningspligt i Nigeria. I byområderne findes der private betalings førskoler for de 3-5-årige inden den seksårige, gratis grundskole. Efter grundskolen, er der en treårig overbygning efterfulgt af enten en almen treårig uddannelse eller en erhvervsuddannelse på et halvt til tre år, der tilsammen søges af ca. 30% (1994)skolebøger1. Overbygningsuddannelsen er ikke gratis. Det er derimod den offentlige videregående uddannelse, der foregår på landets godt 30 universiteter eller en af de højere uddannelsesinstitutioner. Skoleåret består af 3 semeste. I Nigeria er skoleuniform obligatorisk. På mange skoler er der regler for hår, mange steder skal også pigerne være kronragede.

 

Rejsevejledrejsevejledningning: De Danske myndigheder anbefaler ikke rejser til Nigeria og har lige nu ikke en rejsevejledning. Derimod har Sveriges udenrigsministerium lavet en rejsevejledning til Nigeria, hvor de fraråder ALLE rejser til Akwa Ibom, hvor DINNødhjælp arbejder og støtter børn, der bliver beskyldt for at være hekse. Læs den svenske rejsevejledning her

 

Agerbrug: Der dyrkes bomuld, jordnødder, kakao, oliepalmer og nogle rodfrugter som hedder kassava, yams og taro. Rodfrugter og palmerne dyrkes i Sydnigeria, fordi at der er skov og mest nedbør.
1yams 1L0D0fs-JOnyb-mediumDe andre afgrøder kan dyrkes i Sydvestnigeria, hvor der er mere tørt. De vigtigste husdyr er køer, geder og fjerkræ.  Jordbrug var tidligere en af Nigerias vigtigste kilder til indkomster fra udlandet. På et tidspunkt var Nigeriaverdens største eksportør af jordnødder, kakaobønner og palmeolie samt en betydningsfuld producent af kokosnødder, citrusfrugter, majs, perlehirse, maniok, yams og sukkerrør. Omkring 60% af nigerianerne arbejder i jordbrugssektoren, og Nigeria har store områder med underudnyttede dyrkningsarealer. Skovbrug spiller ikke den store rolle da landbrugsområder dækket af skov kun udgør 9% af landet.

Fauna: Dyrelivet er rigt og varieret, dog er bestanden af vigtige storvildtarter (elefant, spids næsehorn og andre) blevet stærkt reduceret. Arter med stor udbredelse er bl.a. leopa1standard_9942091503_47451371cd_ord, mange små rovdyr (desmer, mangusta, serval), marekatte, talrige gnavere (egernarter og pindsvin).
På savannen i nord lever der mange antilopearter, giraffer, vortesvin, løver, plettede hyæner, trapper(traneart), fasanarter og perlehøns.
Skovelefanter, penselsvin, chimpanse og bavian holder til i skoven.
Der er observeret mere end 940 fuglearter i Nigeria. Kite, gribbe og falke er talrige. Skovene huser mange fuglearter jako, Turaco, Bulbul og paradisfluesnappere.
Skovene har også en rig fauna af slanger, edderkopper, firben, og insekter, herunder store sommerfugle, goliatbiller og kakerlakker.
Flora: Vegetationen varierer fra syd til nord, alt efter nedbør. Den vokser i østvestlige zoner, parallelt med ækvator. Langs kysten ligger et bælte med mangroveskov og ferskvandssump, op til 75 km bredt i Nigerdeltaet. På kystsletten inden for overtager tropisk regnskov med arter som mahogny, kakaotræ og oliepalmer, disse er økonomisk vigtige. I de mest tætbefolkede områder er den oprindelige vegetation afløst af opdyrkede skove. Det mellemste Nigeria har tropisk skov i dalene og savanne på plateauerne. Træbevokset savanne med galleriskov langs floderne dækker mere end det halve af arealet nord for skovzonen. Baobab, tamarind og Parkia africana er de mest almindelige træsorter. Længst mod nord går savannen over i halvørken med spredte akaciatræer og doumpalmer. 

Afara træ er en vestafrikansk hårdttræ træ, der er hjemmehørende i Nigeria. Det er et højt træ og normalt dyrkes for sin tømmer. Træet har bleg-farvet træ. Landet har også en søste1baobabr art, Black Afara træet, der er hjemmehørende i regionen. Træet kan nå en højde på 150 meter. Træet af træet er en kerneandel gulbrun og kan have sorte aftegninger. Afara træ er lidt skinnende og producerer også en mild lugt. De mørke-farvede træer indregnes som Mørk, Sort Afara eller Mørk Limba. Splinter fra træet kan forårsage betændelse i huden.
Nigerianske Walnut er fundet i Nigeria samt andre dele af Afrika. Det har flere andre navne, herunder Alona træ, Anamenila, Bibolo, Bombulu, Congowood, Dibetoú, Dubin Biri, Embero, Eyan, Ghana valnød, Lifaki muindo, Lovoa træ, Mpengwa og nigerianske gylden valnød, for at nævne et par stykker. Disse træer er almindeligt anvendt til træarbejde projekter som stole, taburetter, borde og garderobeskabe. Dette træ kan blive op til 130 meter høj og 48 tommer i diameter. Duften af træ kan sammenlignes med cedertræ .

 

Ressourcer: Nigeria har også en stor mængde af underudnyttede mineralressourcer, som naturgas, kul, bauxit, tantalit, guld, tin, jernmalm, kalksten, niob, bly og zink. Omkring 60 % af elektriciteten produceres af fossile brændstoffer og resten med vandkraft. En mindre mængde elektricitet eksporteres.